Saturday, 27 April 2013

ISAF Nations Cup : Batavia Stad NK Match Racing at Lelystad, Netherlands for North European Regional Final


Staffan Lindberg (Finnish qualifier) in a close match at the GKSS Icebreaker Cup recently. Image copyright GKSS.

The Northern Europe regional qualifier for the ISAF Nations Cup will take place at Lelystad, Netherlands, 3-5 May 2013. Participants from Finland, Estonia, the Netherlands, Sweden, Germany, Norway and Denmark, will compete for the one position available to go forward to the finals in Denmark in August.

by Team Heiner

Op vrijdag 3, zaterdag 4 en zondag 5 mei organiseert Team Heiner, in samenwerking met Batavia Stad Fashion Outlet en City Marketing Lelystad, het open Nederlands Kampioenschap Match Racing (‘Batavia Stad NK Match Racing’) in Lelystad. Drie dagen lang strijden zeven teams om de titel Nederlands Kampioen Match Racing.

Tegelijkertijd worden – roulerend op dezelfde wedstrijdbaan – de Noord Europese finales voor de ISAF Nations Cup gevaren; ook hier nemen zeven teams het tegen elkaar op. Het winnende team van deze finales wordt afgevaardigd naar de Grand Final in Kopenhagen in augustus 2013.

Topteams uit Noord Europa - Top Teams from Northern Europe

De teams die mee doen aan de ISAF Nations Cup zijn voorgedragen door de nationale watersportbonden, en uiteindelijk door ISAF – in samenspraak met Team Heiner - geselecteerd. De volgende schippers reizen met hun teams af naar Lelystad (achter hun naam staat de positie die zij op de ISAF World Ranking List bekleden):

Staffan Lindberg (Finland), 21
Mati Sepp (Estonia), 25
Jurjen Feitsma (Nederland), 32
Viktor Ogeman (Zweden), 40
Felix Oehme (Duitsland), 41
Martin Mehus (Noorwegen), 136
Jonas Funk (Denemarken), 617

Voor de teams geldt een maximum bemanningsgewicht van 285 kilo, maar er is geen vast gesteld maximum aantal personen waaruit de teams mogen bestaan. Met het toegestane bemanningsgewicht zullen de teams in de praktijk uit 3 a 4 personen bestaan.

Front row

Bij match racing zeilen steeds twee gelijke boten tegen elkaar in een korte wedstrijd (ca 15 minuten), zeer dicht bij de wal. Hierbij zijn teamwork, snelheid, techniek en strategie essentieel. Het gaat er niet om hoe snel je vaart, zo lang je maar voor je tegenstander over de finish gaat. Snel, spannend en makkelijk te volgen, ook als je minder bekend bent met deze tak van de zeilsport. Bezoekers krijgen bovendien zeiltechnische uitleg van experts, zodat ze goed geïnformeerd worden over de gebeurtenissen op het water en dat maakt het alleen maar spannender.

Maar er is meer. Naast het zeilen kunnen bezoekers ook genieten van diverse activiteiten, voor jong & oud, die te beleven zijn op de wal. Om het spektakel bij te wonen, kan men parkeren bij de Batavia Stad Fashion Outlet, waar een gratis buspendelservice klaar staat om bezoekers naar de match racing locatie op de strekdam te brengen. Gedurende het evenement worden de resultaten regelmatig bijgewerkt en gepubliceerd op de speciale facebook pagina: www.facebook.com/BataviaStadNKMatchRacing.

Team Heiner