Tuesday, 7 May 2013

ISAF Nations Cup : Viktor Ogeman (SWE) Wins North European Regional Qualifier, Lelystad, Netherlands

Joachim Aschenbrenner (DEN) competing in Lelystad, Netherlands. Image copyright Team Heiner.

Batavia Stad NK Match Racing 2013; ISAF Nations Cup, tweede wedstrijddag


Jurjen Feitsma is Nederlands Kampioen Match Racing 2013; Viktor Ogeman wint Regional Finals ISAF Nations Cup

Jurjen Feitsma and crew - Dutch National Match Racing Champions 2013. Image copyright Team Heiner

Jurjen Feitsma is met zijn team afgelopen weekend in Lelystad Nederlands Kampioen Match Racing 2013 geworden in de tweede editie van het Batavia Stad NK Match Racing. Het winnende team bestond naast Jurjen Feitsma uit Gilbert Figaroa, Matthieu Moerman, Thomas Allart en Joost de Graaff. De finale tegen Jelle Roos werd met 1-0 gewonnen.

Viktor Ogeman door naar Grand Final - Viktor Ogeman through to the Grand Final
Het Zweedse team van Viktor Ogeman schreef de overwinning in de regional finals van de ISAF Nations Cup op hun naam. Viktor Ogema zeilde met Patrik Sturesson en Herman Andersson. Zij wonnen de finale van het Finse team van Staffan Lindberg met 2-0. Door zijn overwinning heeft Viktor Ogeman zich geplaatst voor de Nations Cup Grand Final in Kopenhagen in augustus.

In English (translation by SailRaceWin):
The Swedish team of Viktor Ogeman wrote their name on the regional final entry to the ISAF Nations Cup. Viktor Ogema sailed with Patrik Sturesson and Herman Andersson. They won the finals over Staffan Lindberg's Finnish team 2-0. By virtue of this win, Viktor Ogeman has gained a place in the Nations Cup Grand Final in Copenhagen in August. [SailRaceWin: the ISAF Nations Cup Final 2013 is actually in Middelfart, on Jutland, Denmark, and not in Copenhagen.]

Final Results:
1. Viktor Ogeman (SWE)
2. Staffan Lindberg (FIN)
3. Joachim Aschenbrenner (DEN)
4. Mati Sepp (EST)
5. Jurjen Feitsma (NED)
6. Felix Oehme (GER)
7. Martin Mehus (NOR)

Eindklassement
De einduitslag van het Batavia Stad NK Match Racing 2013 is als volgt: 1. Jurjen Feitsma, 2. Jelle Roos, 3. Frans Hin, 4. Nicholas Heiner, 5. Dirk-Jan Korpershoek, 6. Fettje Osinga, 7. Klaus Bech. In de regional finals van de ISAF Nations Cup voor Noord Europa luidt het eindklassement: 1. Viktor Ogeman (Zweden), 2, Staffan Lindberg (Finland), 3. Joachim Aschenbrenner (Denemarken), 4. Mati Sepp (Estland), 5. Jurjen Feitsma (Nederland), 6. Felix Oehme (Duitsland), 7. Martin Mehus (Noorwegen).

De derde zonovergoten dag
Ook op de laatste wedstrijddag was het erg zonnig. De windvoorspelling was tien knopen wind, afnemend tot vijf knopen, qua windrichting draaiend naar het noord westen. Het weer verliep precies volgens de voorspelling, tot de tweede wedstrijd van de finale, toen de wind er onverwacht helemaal uitzakte. Daardoor kon er in het NK Match Racing slechts één wedstrijd worden gevaren in de finale, en in de Nations Cup konden net twee wedstrijden worden gezeild.

“Ongeacht de weinig wind was het wedstrijdniveau van de teams vandaag hoog. Vaak finishten boten binnen drie bootlengtes van elkaar. Er werd vijf keer aan de wind overstag gegaan en vaak voor de wind gegijpt. Dat geeft aan dat teams in staat waren om dat te durven en kunnen doen, terwijl het risico dat het fout zou gaan vrij groot is”, aldus Roy Heiner, die dit weekend de rol van Race Director had.

De strekdam, ter hoogte van Landschapskunstwerk ‘Exposure’, was speciaal ingericht om toeschouwers de mogelijkheid te geven de wedstrijden van dichtbij te volgen. Vanaf Batavia Stad konden bezoekers opstappen op de gratis pendelbus die hen naar de strekdam bracht. De bezoekers konden het hele weekend heerlijk buiten in de zon genieten van het spektakel op het water. De commentator versloeg alle wedstrijden met de nodige uitleg, zodat het voor iedereen goed te volgen was. Met een DJ op de achtergrond, lekkere hapjes en een drankje in de hand, kon het publiek het bijna niet beter treffen. Tussen de wedstrijden door werden demonstraties verzorgd door de Kite Tender, en de whikes; ook konden bezoekers zelf een ritje op de whikes proberen. Alle kinderen konden zich buiten vermaken op het springkussen en werden prachtig geschminkt en voorzien van glittertattoos.

Op zondag aan het einde van de middag vond de prijsuitreiking plaats op de strekdam. Leen Verbeek, Commissaris van de Koning van de provincie Flevoland, reikte de prijzen uit voor de Nations Cup, waarna wethouder Jop Fackeldey van de gemeente Lelystad de glazen bokaal uitreikte aan de winnaars van het NK Match Racing. Jop Fackeldey zei dat dit evenement een van de speerpunten is van Lelystad ten aanzien van de zeilsport. Hij noemde match racing een effectieve vorm van zeilen, omdat de wedstrijden zo dichtbij de wal zijn in tegenstelling tot andere wedstrijdvormen die vaak veel verder van de kant af gebeuren en daardoor veel minder aantrekkelijk zijn voor publiek.

Winkelende toeschouwers
Patrick Jansen, Centre Manager van Batavia Stad Fashion Outlet, blikt terug: “Wij zijn er als hoofdsponsor bijzonder trots op om onderdeel te zijn van dit unieke evenement. De wedstrijden waren spannend, het was waanzinnig mooi weer, en we zagen dat bezoekers van Batavia Stad na het shoppen het evenement kwamen bezoeken, en andersom ook dat toeschouwers van het evenement nog even bij ons kwamen winkelen. Al met al een zeer geslaagd evenement; wij kijken nu al uit naar 2014”.

Team Heiner